Otwarty Ekosystem Gastronomiczny (Gastronomy Open Ecosystem, GOe) – to nowa inwestycja Baskijskiego Centrum Kulinarnego, która powstać ma w centrum San Sebastian. Centrum łączyć ma naukę, gastronomię, przedsiębiorczość i przyrodę w celu promowania badań kulinarnych, innowacji i przyjemności.
W 2021 roku ogłoszony został międzynarodowy konkurs architektoniczny dotyczący nowego centrum innowacji w dziedzinie żywności, którego misją jest zgromadzenie pod jednym dachem start-upów, badaczy i szefów kuchni.

Projekt przygadało biuro BIG, które zaproponowało budynek o powierzchni 9 000 metrów kwadratowych, który łączył będzie naukę, gastronomię, przedsiębiorczość i przyrodę w celu promowania badań kulinarnych, innowacji i przyjemności. Nowy gmach dla Baskijskiego Centrum Kulinarnego delikatnie wznosi się od parteru, wykorzystując różnicę wysokości, aby zachować i wzmocnić istniejące walory parkowe w tym miejscu, jednocześnie tworząc połączenia z sąsiednim szlakiem pielgrzymkowym Camino de Santiago i Morzem Kantabryjskim.

GOe, który znajdzie się między obrzeżami San Sebastian a górą Ulia, będzie kontynuować rozwój alternatywnych białek, robotyki rolniczej, zapobiegania marnowaniu żywności i wielu innych w nowym budynku zaprojektowanym przez BIG.

Na poziomie ulicy nowy budynek cofa się, tworząc zadaszony plac publiczny bezpośrednio połączony ze szlakiem pielgrzymów Camino de Santiago, ustanawiając budynek jako punkt spotkań między kulturą, gastronomią i miastem. Budynek wznosi się, tworząc serię tarasów i zagłębionych okien, ukazujących publiczności działalność w kuchniach, laboratoriach i klasach.

Wspinając się po schodach, odwiedzający mogą przejść do audytorium, publicznych tarasów lub doświadczyć światowej klasy kuchni w restauracji na najwyższym piętrze. Laboratoria spożywcze i biura zostały zaprojektowane tak, aby zapewnić maksymalną elastyczność, z otwartymi salami lekcyjnymi, laboratoriami i kuchniami, które można przearanżować do różnych celów ze względu na dużą wysokość i szerokość przestrzeni.