Baskijskie Centrum Kulinarne zyska wyjątkowy budynek

Pracownia BIG zaprojektowała wyjątkowy budynek dla Baskijskiego Centrum Kulinarnego, który w jednym miejscu łączył będzie wiele funkcji.
© BIG – Bjarke Ingels Group

Otwarty Ekosystem Gastronomiczny (Gastronomy Open Ecosystem, GOe) – to nowa inwestycja Baskijskiego Centrum Kulinarnego, która powstać ma w centrum San Sebastian. Centrum łączyć ma naukę, gastronomię, przedsiębiorczość i przyrodę w celu promowania badań kulinarnych, innowacji i przyjemności.

W 2021 roku ogłoszony został międzynarodowy konkurs architektoniczny dotyczący nowego centrum innowacji w dziedzinie żywności, którego misją jest zgromadzenie pod jednym dachem start-upów, badaczy i szefów kuchni.

© BIG – Bjarke Ingels Group

Projekt przygadało biuro BIG, które zaproponowało budynek o powierzchni 9 000 metrów kwadratowych, który łączył będzie naukę, gastronomię, przedsiębiorczość i przyrodę w celu promowania badań kulinarnych, innowacji i przyjemności. Nowy gmach dla Baskijskiego Centrum Kulinarnego delikatnie wznosi się od parteru, wykorzystując różnicę wysokości, aby zachować i wzmocnić istniejące walory parkowe w tym miejscu, jednocześnie tworząc połączenia z sąsiednim szlakiem pielgrzymkowym Camino de Santiago i Morzem Kantabryjskim.

© BIG – Bjarke Ingels Group

GOe, który znajdzie się między obrzeżami San Sebastian a górą Ulia, będzie kontynuować rozwój alternatywnych białek, robotyki rolniczej, zapobiegania marnowaniu żywności i wielu innych w nowym budynku zaprojektowanym przez BIG.

© BIG – Bjarke Ingels Group

Na poziomie ulicy nowy budynek cofa się, tworząc zadaszony plac publiczny bezpośrednio połączony ze szlakiem pielgrzymów Camino de Santiago, ustanawiając budynek jako punkt spotkań między kulturą, gastronomią i miastem. Budynek wznosi się, tworząc serię tarasów i zagłębionych okien, ukazujących publiczności działalność w kuchniach, laboratoriach i klasach.

© BIG – Bjarke Ingels Group

Wspinając się po schodach, odwiedzający mogą przejść do audytorium, publicznych tarasów lub doświadczyć światowej klasy kuchni w restauracji na najwyższym piętrze. Laboratoria spożywcze i biura zostały zaprojektowane tak, aby zapewnić maksymalną elastyczność, z otwartymi salami lekcyjnymi, laboratoriami i kuchniami, które można przearanżować do różnych celów ze względu na dużą wysokość i szerokość przestrzeni.

Add a comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *